The Story of cricket

The Story of cricket

Here are the NCERT solutions for English lesson 10 of class 7, the cricket story covers all the questions in the English textbook Honeycomb. The NCERT solutions for class 7 have been carefully designed by our subject-matter experts keeping in mind the standards set by the CBSE board.

Cricket is one of the most famous sports in India. Who presented it to us? When did the craze for cricket take its first step? Which was the Indian community to adopt cricket? All the answers are given in the chapter “The Story of cricket“. It also talks about how it differs from many other games and how it has evolved over time. The Story of cricket class 7 pdf.

The Story of cricket class 7 pdf

Download NCERT Solutions for Class 7 English in PDF format through the link given below and enjoy learning anytime, anywhere.

 

The Story of cricket 

NCERT Solutions Class 7 English Lesson 10 the Story of cricket

Comprehension check The Story of cricket

Question 1. Cricket is the original a / an

(i) Indian game.

(ii) British game.

(iii) International game.

Mark the correct answer.

Answer: (ii) British game.

Question 2. “There is a historical reason behind both of these oddities.” In the last two paragraphs, find two words/phrases that have the same meaning as ‘inequality’.

Answer: The two words/phrases that have the same meaning as ‘oddity’ are:

Peculiarities

Curious feature

Question 3. How is a cricket bat different from a hockey stick?

Answer: The cricket bat is made flattened and thick, while the hockey stick is made by turning it downwards.

Read Also https://ncertbookspdf.in/a-bicycle-in-good-repair/

Comprehension check The Story of cricket

Question 1. Write True or False in front of each of the following sentences.

(i) India joined the world of Test cricket before independence.

(ii) The colonists did nothing to encourage the Parsis to play cricket.

(iii) Palavankar Balu was the first Test captain of India.

(iv) Australia played its first Test against England as a sovereign nation.

Answer:

(i) truth

(ii) truth

(iii) False

(iv) False

The Story of cricket class 7

Comprehension check The Story of cricket

Question 1. A ‘professional’ cricketer is one who wins by playing cricket. Find the opposite of ‘professional’ in the last paragraph.

The answer is ‘amateur’ as opposed to ‘professional’ given in the last paragraph.

Question 2. In “Victory of One Day Games”, ‘Triumph’ means One Day Sports.

(i) Superiority of Test cricket.

(ii) Inferiority from Test cricket.

(iii) Achievement and success in Test cricket.

(iv) Popularity among the audience.

Mark the correct answer.

Answer: (iv) Popularity among the audience.

Question 3. “… men for whom the world is a stage”.

(i) It refers to the famous cricket grounds of the world.

(ii) It means that there are many cricket-playing countries in the world.

(iii) It means that cricketers are like actors and every field of cricket is like a stage on which the drama of cricket is spread all over the world.

Mark the correct answer The Story of cricket.

Answer: (iii) It means that cricketers are like actors and every field of cricket is like a stage on which the drama of cricket is spread all over the world.

Working with text The Story of cricket

Answer the following questions The Story of cricket.

Question 1. Name some stick-and-ball games that you have seen or heard.

Answer: Apart from cricket and hockey, some stick-and-ball games that I have seen or heard are:

Golf

Squash

Polo

The Story of cricket Question Answer

Question 2. Parsis were the first Indian community to adopt cricket. Why?

Answer: Parsis were the first Indian community to adopt cricket. This was due to his interest in trade with the British.

Question 3. For the East, there was a happy ending of the rivalry between the Parsis and the Bombay Gymkhana. To whom is ‘Happy Ending’ related?

Answer: The Parsis cricket team’s victory over the Bombay Gymkhana in 1889, four years after the formation of the Indian National Congress, is called a happy ending.

Question 4. Do you think that the credit for the current popularity of cricket goes to television? justify your answer.

Answer: Yes, I think the credit for the current popularity of cricket goes to television. Information about how it is played and the interest of children and youth in cricket is huge due to television and media.

Young children and youngsters from different parts of the country dream, appreciate, and dream of becoming cricketers. All because of media and television.

Question 5. Why does cricket have a large viewership in India, not China or Russia?

Answer: Cricket has a large viewership, not in countries like China or Russia. This is because they were never subject to the British. India is one of the countries that have been playing cricket since the beginning.

Question 6. What do you understand by sports equipment (cricket)?

Answer: The ‘equipment’ (cricket) of the game means various objects used during the game. For example, in cricket, instruments are bats, balls, stumps, etc. There are also protective devices such as gloves, helmets, pads, etc.

The story of cricket Questions

Question 7. How is Test cricket a unique game in many ways?

Answer: Test cricket is a unique sport in many ways. It can be played for 5 days and still end with a draw! Other games do not take that much time. A football match usually ends in one and a half hours.

Q 8. How is the cricket team different from other sports?

Answer- Cricket is different from other sports of the team for several reasons. For example, the length of a cricket pitch has been determined to be 22 yards. But, the form is not. It can be an oval pitch or spherical. In most other sports, the dimensions of the pitch are specified.

Q 9. How has the development of technology influenced the game of cricket?

Answer: Cricket has become safe due to technology. Protective devices have become better. Cricket helmets are now made of metal and synthetic materials that are easy to carry. Pads and gloves are made of vulcanized rubber.

Q 10. Explain how cricket changed over time and still remain unchanged in some ways.

Answer: Cricket has changed with changing times. With the advent of technology, it became safe. It gained increasing popularity, along with media and television. Also, new formats like T20 have been introduced.

Nevertheless, it remained unchanged in some ways. For example, the rules and the law are the same. The way it is played is still the same.

Questions Answer

Question 2: Add -ly to the italicized word in each sentence. Rewrite the sentence using the new word.

See the first example.

  • He runs between the wickets as if his legs were stiff.

He runs vigorously between the wickets.

  • Why did the batsman rotate the bat so violently?

Why did the batsman rotate the bat so violently?

(i) It is clear that the work has not been done properly.

(ii) He made a strong statement.

(iii) The work can be completed in an easy manner within a week.

(iv) You did not play seriously, otherwise, you would have won the match.

(v) He recited the poem with pleasure.

Answer:

(i) It is clear that the work has not been done properly.

(ii) He made a strong statement.

(iii) The work can be completed easily within a week.

(iv) You did not play seriously, otherwise, you would have won the match.

(v) He recited the poem with pleasure.

Question 3: Use the following phrases appropriately in place of italicized words in the sentences given below.

In fact, we had better, check it out, even by accident

(i) In fact, I intend to come here for you. I reached here without planning.

(ii) Sunil has taken a letter for your consideration. Considering one for me too.

(iii) Everyone felt that I had composed the poem. The truth is that my younger sister did.

(iv) The doctor asked the patient to ensure that he takes his pills on time.

(v) It would be better for us to plan our trip before exiting.

Answer:

(i) In fact, I intend to come here for you. I reached here by mistake.

(ii) Sunil has taken a letter for your consideration. Considering one for me too.

(iii) Everyone felt that I had composed the poem. Actually, my younger sister did.

(iv) The doctor asked the patient to see that he had taken his pills on time.

(v) We had better planned our trip before exiting.

Speaking and writing The Story of cricket

Question 1: Complete each of the following words using GH, ff, or f.

Then say each word clearly after your teacher.

(i) e___ort                                             (vii) screw ___

(ii) ____ Act                                           (viii) Rao ___

(iii) con___ess                                       (ix) sti___ly

(iv) lau ___ ing                                     (x) di___erence

(v) enou___                                          (xi) sa___ety

(vi) Hall ___                                         (xii) ___ Lush

Answer: 

(i) Effort                                           (vii) Scruff

(ii) Facts                                           (viii) Rough

(iii) confess                                      (ix) strictly

(iv) Laughter                                   (x) Difference

(v) Adequate                                   (xi) Security

(vi) half                                            (xii) flush

Question 2: Write two paragraphs describing the bus ride to watch the cricket match in the village. Use the following points. Add something to yourself.

  • Two-hour journey by bus
  • An old and crowded bus
  • friendly traveler
  • Go to the fair of the village where the match is to be played
  • Match between two village teams
  • Temporary stumps, rough pitch, and rubber balls
  • The match was enjoyable, but the trip was tiring

Answer: The Story of cricket, Last weekend I went to see a cricket match in a village. It was two hours by bus. I was very excited about the match. This was the first time I was going to come to a live audience. The bus was old and crowded but passengers were accommodating.

It was a visit to a village fair where a cricket match was to be played. The match was to be played between two village teams. Accessories were temporary stumps, rubber balls, spurs, etc.

The pitch was quite rough. It was a great match. Both teams played so well. We all thoroughly enjoyed it. We returned at night. The match was really fun, but the journey was tiring.

Leave a Comment

error: Content is protected !!