NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2

Nutrition in Animals, NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals, NCERT Example Book contains Answers to all the questions. Students are advised to get well acquainted with this NCERT example as it will guide them in gaining complete knowledge of the concepts involved in Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals.

Nutrition in Animals

Q.1.Fill in the blanks:

(a) The main stages of nutrition in humans are ___________, ______________, ___________, ___________ and ___________

(b) The largest gland in the human body is ___________.

(c) Stomach releases hydrochloric acid and ___________ juice which acts on food.

(d) The inner wall of the small intestine has many finger-like growths called ___________

(e) Amoeba digests its food in ___________.

Answer-

(a) ingestion, digestion, absorption, assimilation, excretion

(b) liver

(c) digestion

(d) villi

(e) food vacuole.

Read Also https://ncertbookspdf.in/class-7-science-chapter-1-nutrition-in-plants/

Question 2. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:

(a) Digestion of starch starts in the stomach. (T/F)

(b) Tongue helps in the mixing of food with saliva. (T/F)

(c) The gallbladder temporarily stores bile. (T/F)

(d) Ruminants bring the swallowed grass back into their mouth and chew for some time. (T/F)

Answer-

(a)False

(b) True

(c) True

(d)True

Question 3. Tick ​​the correct answer in each of the following:

(a) fat is completely digested

(i) stomach (ii) mouth (in) small intestine (iv) large intestine

(b) Water is mainly absorbed from undigested food:

(i) stomach (ii) food pipe (iii) small intestine (iv) large intestine

Answer-

(a) (iii) small intestine

(b) (iv) large intestine

4. Match the items of Column I with those given in Column II:

Column- I                     Column- II

Food components       Product(s) of digestion

Carbohydrates             Fatty acids and glycerol

Proteins                       Sugar

Fats                              Amino acids

Answer-

Column- I                       Column- II

Food components          Product(s) of digestion

Carbohydrates                Sugar

Proteins                          Amino acids

Fats                                 Fatty acids and glycerol

Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Question 5. What are villi? What are their places and functions?

Answer- The finger-like projections in the inner walls of the small intestine are called villi. These are found in the small intestine.

Function: Villi increase surface area for absorption of digested food.

Question 6. Where is bile produced? Which component of food does it help to digest?

Answer- Bile is produced in the liver. Bile juice is stored in a sac called the gall bladder. It helps in the digestion of fats.

Question 7. Name the type of carbohydrate which can be digested by ruminants but not human. Give reason also.

Answer- Cellulose is a carbohydrate that can be digested by ruminants. In ruminants, there is a large pouch-like structure between the small intestine and the large intestine. The cellulose of food is digested by the action of certain bacteria which are not present in humans.

Question 8. Why do we get instant energy from glucose?

Answer- Because it is easily broken down in the cell with the help of oxygen which provides instant energy to the organism. Glucose does not require digestion, it is absorbed directly into the blood.

Q.9. Which part of the digestive system is involved in:

(i) The absorption of food ________.

(ii) Chewing food ________.

(iii) Killing of bacteria ________.

(iv) Complete digestion of food ________.

(v) Formation of faeces ________.

Answer-

(i) small intestine

(ii) mouth

(iii) stomach

(iv) small intestine

(v) large intestine

Question 10. Write one similarity and one difference between amoeba and human nutrition.

Answer- Similarity: In amoeba, digestive juices are secreted into food vacuoles and in humans, digestive juices are secreted into the stomach and small intestine. The juice then breaks down the complex food into simpler soluble and absorbable substances. ‘

Difference: Amoeba captures and swallows food with the help of pseudopodia. Food in humans is taken by mouth.

Question 11. Match the items of Column I with suitable items in Column II

Column-I                   Column-II

a) Salivary gland       (i) Bile juice secretion

b) Stomach               (ii) Storage of undigested food

c) Liver                      (iii) Saliva secretion

d) Rectum                 (iv) Acid release

e) Small intestine      (v) Digestion is completed

f) Large intestine      (vi) Absorption of water

Answer-

Column-I                     Column-II

a) Salivary gland        (iii) Saliva secretion

b) Stomach                (iv) Acid release

c) Liver                       (i) Bile juice secretion

d) Rectum                  (ii) Storage of undigested food

e) Small intestine       (v) Digestion is completed

f) Large intestine        (vi) Absorption of water

Question 13. Can we survive only on raw, leafy vegetables/grass? Discuss.

Answer. We know that animals, fungi, bacteria, non-green plants, and humans do not have the ability to make their own food. They are directly or indirectly dependent on autotrophs for their food.

Green plants (leafy vegetables/grasses) trap solar energy and make their own food in the form of glucose. Therefore, we can say that leafy vegetables and grass can provide enough energy to help us survive.

But in another way

No, we cannot survive only on raw, leafy vegetables as they mainly contain cellulose which cannot be digested by us due to the lack of enzymes that digest cellulose in our body.

Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

NCERT Examples for Class 7 Science will complete you different types of questions like MCQs, Fill in the blanks, Match the following, and Fill in the blanks questions, Nutritional types of different organisms, Classification of nutrients, and Descriptive type questions.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Extra Questions

Very short Answer Class 7 Science Chapter 2 Nutrition in Animals

Question 1: What is a carnivorous animal? Give two examples.

Answer: Animals that eat the flesh of other animals are called carnivores. Examples- lion, tiger

Question 2: What is the function of the digestive juice secreted by the liver?

Answer: The digestive juice released from the liver breaks the fat into small particles. It works in favor of easier digestion of fats.

Question 3: Name the organs that make up the alimentary canal.

Answer: Mouth, esophagus, stomach, small intestine, large intestine, and rectum make up the alimentary canal.

Question 4: Name four types of teeth.

Answer: There are four types of teeth: incisors, canines, premolars, and molars.

Question 5: Name the four compartments in the stomach of a ruminant.

Answer: The stomach of the ruminant consists of four parts: the rumen, reticulum, Omasam, and Abomasam.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Short Questions

Question 1. What is the total number of teeth in an adult human?

Answer- An adult human has a total of 32 teeth.

Question 2. Name the parts of the alimentary canal where

(a) water gets absorbed from undigested food

(b) digested food is absorbed

(c) the taste of food is perceived

(d) bile juice is produced

Answer-

(a) large intestine

(b) small intestine

(c) tongue

(d) liver

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 very short Questions

Question 3. Identify the location of the salivary gland.

Answer- The salivary gland is present in the oral cavity and it secretes saliva.

Question 4. You were blindfolded and asked to identify the drink given in two different glasses. You may recognize drink A as lemon juice and B as bitter gourd juice. How can you do it even blindfolded?

Answer- Despite being blindfolded, two different drinks can be identified with the help of test buds present in the tongue.

Question 5. We should not eat in a hurry. Give reason.

Answer- We should not eat food in a hurry because if we eat food in a hurry or talk or laugh while eating then we experience hiccups, cough, or suffocation.

Question 6. Name the secretions of the stomach which digest food.

Answer- The mucous layer of the stomach secretes hydrochloric acid and digestive juices.

Question 7. Explain the role of mucus secreted by the stomach.

Answer- The function of mucus is to protect the lining of the stomach from the action of hydrochloric acid secreted by the stomach lining.

NCERT Solutions for Class 7 Science Chapter 2 Extra short Questions

Question 8. The long structure of the small intestine is contained in a small space within our body. Comment.

Answer- The small intestine is about 7.5 meters long, it is contained inside our body in a coiled form.

Question 9. Suggest the part of the digestive system where the digestive juices from the liver and pancreas are nourished.

Answer- Digestive juices from the liver and pancreas are pumped into the small intestine which helps in incomplete digestion and absorption of food.

Question 10. From which part of the digestive system undigested stool is removed?

Answer- Indigestible fecal matter is removed through the anus by a process called excretion.

Question 11. State the position of the rumen in ruminants.

Answer- The rumen is a pouch-like structure present between the small intestine and the large intestine in ruminants.

Question 12. What is assimilation?

Answer- The process by which absorbed food is taken up by the cells of the body and used for energy, growth, and repair is called assimilation.

Question 13. Briefly describe the alimentary canal.

Answer- The alimentary canal is the tube that runs from the mouth of humans and animals to the anus where digestion and absorption of food take place.

Question 14. Name the simple forms of carbohydrates, fats, and proteins.

Answer- Food components and their simple forms are carbohydrates (glucose), fatty (fat) acids and glycerol, proteins (amino acids).

Question 15. Write the size of the stomach.

Answer- The shape of the stomach is flattened U-shaped.

 

 

Leave a Comment

error: Content is protected !!