NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2

NCERT Solutions For Class 7 Geography Social Science Chapter 2

NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2 is provided herein free PDF form. Inside Our Earth, Our Earth is a dynamic planet. It undergoes constant change inside and out. The Earth’s interior consists of the crust, mantle, and core. Earth’s crust is made up of different types of rocks. NCERT Solutions For Class 7 Geography Social Science Chapter 2

There are three major types of rocks: igneous rocks, sedimentary rocks, and metamorphic rocks. Minerals are naturally occurring substances that have certain physical properties and definite chemical compositions.

For students, NCERT Solutions for Class 7 Geography is undoubtedly one of the best learning and reference tools that are safely relied upon for answers to all the questions in the textbook. NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2.

Students can quickly access the NCERT Solutions for Class 7 PDF to start preparing adequately for their upcoming exams. Students can now solve any question from NCERT textbooks by referring to these NCERT solutions.

These solutions are also used by the students to get a proper understanding of all the concepts of the subjects and to lay the foundation for their career or further higher studies. NCERT Solutions For Class 7 Geography Social Science Chapter 2

Inside Our Earth

Question 1. Answer the following questions.

1. What are the three layers of the earth?

Answer- the three layers of earth are :

Crust

Mantle

Core.

2. What is a rock?

Answer- Rock

Any natural mass of mineral matter that makes up the earth’s crust is called a rock. The Earth’s crust is made up of different types of rocks of different textures, sizes, and colors.

Or

The aggregates of minerals are called rocks.

Read Also https://ncertbookspdf.in/class-7-social-science-chapter-1-environment/

3. Name three types of rocks.

Answer – Three types of rocks

igneous rocks

sedimentary rocks

metamorphic rocks.

4. How are extrusive and intrusive rocks formed?

Answer- Formation of Extrusive and Intrusive Rocks

  • Due to extreme heat in the interior of the earth, rocks are found in the form of molten material called magma.
  • When magma comes out on Earth’s surface, it cools down to form solid rocks. Such rocks are called extruded rocks.

Examples:

basalt.

The Deccan trap is made of basalt.

  • When molten magma cools in the Earth’s interior, it solidifies to form intrusive rocks.

Examples:

Granite.

Gabro.

5. What do you mean by a rock cycle?

Answer- Rock Cycle

Igneous rocks turn into sedimentary rocks, igneous and sedimentary rocks under heat and pressure turn into metamorphic rocks, metamorphic rocks into igneous rocks or sedimentary rocks due to melting or wear down. This process is called the rock cycle.

6. What are the uses of rocks?

Answer- Uses of Rocks

  • Hard rocks are used to make buildings and barrages.
  • Houses and buildings are made of rocks (stone, slate, granite, marble).
  • Stones are used in many games
  • Five stones (ballast).
  • Rocks (stone and slate) are used in the construction of bridges, embankments.
  • Seven Stones (Phitthoo).
  • Hopscotch (Stapu, kit).

7. What are metamorphic rocks?

Answer- Metamorphic Rocks

When igneous rocks and sedimentary rocks change their form under heat and pressure, they become more precious rocks, which are known as metamorphic rocks.

Examples:

Granite in granite gneiss.

Coal in Slate.

Slate in schist.

Limestone in marble.

 

Question 2. Tick the correct answer NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2.

(i) The rock which is made up of molten magma

(a) Igneous

(b) sedimentary

(c) metamorphosis.

Answer- (a) Igneous

 

(ii) the innermost layer of the earth is

(a) crust

(b) core

(c) Mantle.

Answer- (b)  core

 

(iii) Gold, petroleum, and coal are examples of

(a) rocks

(b) minerals

(c) Fossils.

Answer- (b) minerals

 

(iv) Rocks that contain fossils are:

(a) sedimentary rocks

(b) metamorphic rocks

(c) Igneous rocks.

Answer- (a) sedimentary rocks

 

(v) The thinnest layer of the earth is

(a) Crust

(b) mantle

(c) core.

Answer- (a) Crust

 

Question 3. Match the following NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2.

(i) Core               (a) Earth’s surface

(ii) Minerals        (b) Used for roads and buildings

(iii) Rocks            (c) Made of silicon and alumina

(iv) Clay               (d) Has the definite chemical composition

(v) Sial                 (e) Innermost layer

(f) Changes into slate

(g) Process of transformation of the rock Rocks

Answer-

(i) Core               (e) Innermost layer

(ii) Minerals       (d) Has the definite chemical composition

(iii) Rocks           (b) Used for roads and buildings

(iv) Clay              (f) Changes into slate

(v) Sial                (c) Made of silicon and alumina

 

Question 4. Give reasons NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2:

1. We cannot go to the center of the earth.

Answer: We cannot go to the center of the earth because of the many reasons:

  • The thickness (from the crust to the core) is 6371 km. (radius of the earth).
  • The temperature increases with depth at the rate of 1°C per 32 meters.
  • There is tremendous heat and pressure from the rocks above, everything is in a molten state.
  • There is no oxygen to survive.

2. Sedimentary rocks are formed from sediments.

Answer- Sedimentary rocks are formed from sediments due to the following reasons:

  • Igneous rocks and metamorphic rocks decompose, disintegrate and wear away due to weathering.
  • This material is carried by running water (rivers), wind, glaciers.
  • The material is then deposited in low-lying areas and is called sediment.
  • When sediments accumulate in layers due to the pressure of sediments above them, they are called sedimentary rocks.

3. Limestone is changed into marble.

Answer- Igneous and sedimentary rocks turn into metamorphic rocks under heat and pressure. This happens in the case of limestone. Limestone turns into marble, which is a metamorphic rock, under heat and pressure.

NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2

NCERT Solutions for Class 7 Geography?

The Important topics that students will learn in Chapter 2 of NCERT Solutions for Class 7 Geography are:

1. Interior of the Earth

  • Crust
  • Mantle
  • Core

2. Rock and Minerals

  • Sedimentary Rocks
  • Metamorphic Rocks
  • Igneous Rocks

NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2 MCQ

Question 1. Where is the deepest mine in the world located?

(a) South America

(b) South Africa

(c) South India

(d) South Australia

Answer: (b) South Africa

 

Question 2. The process of transformation of the rock from one form to another is known as

(a) road cycle

(b) food cycle

(c) rock cycle

(d) all of these

Answer: (c) rock cycle

 

Question 3. The depth of the deepest mine in South Africa is

(a) one km

(b) two km

(c) three km

(d) four km

Answer: (d) four km

 

Question 4. The uppermost layer of the earth’s surface is called

(a) the crust

(b) the Brust

(c) the roads

(d) the forest

Answer: (c) the roads

 

Question 5. What is the radius of the earth?

(a) 3671 km

(b) 7163 km

(c) 6371 km

(d) 1736 km

Answer: (c) 6371 km

NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2 Extra Questions

Very short answer questions NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2

Question 1. What are igneous rocks called?

Answer: Molten magma solidifies as it cools. The rocks thus formed are called igneous rocks.

Question 2. What are fossils?

Answer: The remains of dead plants and animals trapped in the layers of rocks are called fossils.

Question 3. What happens when igneous and sedimentary rocks are exposed to extreme heat and pressure?

Answer: They turn into metamorphic rocks.

 

Question 4. What is the radius of the core?

Answer: The radius of the core is about 3500 km.

Question 5. What is the Earth’s crust made of?

Answer: It is made up of different types of rocks.

Question 6. What is lava?

Answer: Lava is the hot red magma coming out from the interior of the earth to the surface. It cools down and becomes solid.

Class 7 Geography Chapter 2 Extra Questions

Short answer type questions NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2

Question 1. What are minerals? How are they useful to mankind? [most imp]

Answer: Minerals are natural substances that have certain physical properties and chemical compositions.

Minerals are very useful for mankind. Some minerals such as coal, natural gas, and petroleum are used as fuels. They are also used in industries. Iron, aluminum, gold, uranium, etc. are used in medicine, fertilizer, etc.

Long answer type questions NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2

Q1. Define the following?

  • Igneous rocks
  • Sedimentary rocks
  • Metamorphic rocks

Igneous Rocks:

Igneous rocks are formed by the solidification of hot and molten magma, also called primary rocks or parent rocks.

Sedimentary Rocks:

Sedimentary rocks consist of sediments, particles, grains, or fragments derived from existing primary rocks. These sediments are soft but with time they become hard and dense.

Metamorphic Rocks:

Due to extreme pressure and high temperature, both igneous and sedimentary rocks can change in appearance and composition so much that they lose their original character completely. they are called metamorphic rocks.

You can download here NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2 Social Science PDF with Complete Solutions.

NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2 PDF Download Click Here to Download

NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2 is provided herein free PDF form. “Inside Our Earth” Students can quickly access the NCERT Solutions for Class 7 PDF to start preparing adequately for their upcoming exams. Students can now solve any question from NCERT textbooks by referring to these NCERT solutions.

2 thoughts on “NCERT Solutions for Class 7 Geography Chapter 2”

Leave a Comment

error: Content is protected !!