Fire Friend and Foe NCERT Solutions

Fire Friend and Foe

Fire Friend and Foe NCERT Solutions Class 7 English Lesson 8 with Questions Answers

Comprehension check

Answer the following questions:

Fire Friend and Foe MCQ

Question 1. Fire Friend and Foe Mark the correct answer in each of the following.

(i) What did the early man fear?

(A) Lightning and Volcanoes.

(B) Damage caused by them.

(C) Fire.

Answer: (C) Fire

(ii) (A) Fire is energy.

(B) Fire is heat and light.

(C) Fire is the result of a chemical reaction.

choose the correct answer.

Answer: (C) Fire is the result of a chemical reaction.

Question 2. Choose the correct sequence of the following sentences from the following boxes.

(i) It is fire.

(ii) Chemical reaction takes place.

(iii) Energy comes out in the form of heat and light.

(iv) Oxygen combines with carbon and hydrogen.

(a) (i) (ii) (iii) (iv)

b. (ii) (iii) (i) (iv)

C (iv) (iii) (ii) (i)

d. (iv) (ii) (iii) (i)

Answer: D. (iv) (ii) (iii) (i)

Working with text

Question 1. What do you understand by the ‘flash point’ of fuel?

Answer: Each fuel has a specific temperature at which it starts burning. This specific temperature is called the flashpoint or burns temperature of the fuel.

Question 2.

(i) What are some common uses of fire?

(ii) In what sense is this “bad lord”?

Answer:

(i) Some common uses of fire are:

Fire is used to generate electricity

It is used for cooking.

It is also used to heat our house in winter.

(ii) Fire is an “evil lord” because if it is not under control, it can cause great harm to life, property, forest, etc.

Question 6. Why does a burning candle extinguish when extinguished?

Answer: When you blow on a burning candle it extinguishes because when we blow air, we remove the hot air around the flame, causing its temperature to drop below the flashpoint.

Fire Friend and foe Questions

Question 7. Spraying water is not a good way to extinguish oil fires or electric fires. Why not?

Answer: Spraying water is not a good way to extinguish oil fires or electric fires. This is because if water is sprinkled on an oil fire, the oil will come to the upper layer of water and still continue to burn.

Read Also https://ncertbookspdf.in/the-invention-of-vita-wonk/

As the water flows rapidly, it can take oil with it and thus increase the area where the fire can spread. If water is sprinkled on an electric fire, a person may suffer an electric shock and die.

Question 8. What should you do to avoid fire at home and school?

Answer: To prevent fire at home and school, the following things can be done:

All electrical appliances should be kept away from flammable things like furniture etc.

Turn off the gas supply of the stove after use.

(Thinking of the measures that can be taken to prevent fires at home and school, students can add more points to this list)

Class 7 English chapter fire friend and foe

Working with language Fire Friend and Foe

Question 1. Read the following sentences.

To burn a piece of paper or wood, we heat it before setting it on fire. We usually do this with a lighted match. Each fuel has a particular temperature at which it burns.

Verbs in italics are in the simple present tense. When we use it, we are not just thinking about the present. We use this to say that something happens all the time or repeatedly, or something is true in general.

Find ten examples of verbs in the simple present tense in the text ‘Aag: Friends and Enemies’ and write them here. Do not include any passive verb.

Answer:

(1) Fire is the result of a chemical reaction.

(2) In this process, energy is released in the form of heat and light.

(3) When oxygen in the air combines with carbon and hydrogen in the fuel, a chemical reaction occurs.

(4) Oxygen comes from the air.

(5) Each fuel has a specific temperature at which it starts burning.

(6) For example, we use it for cooking our food, heating our homes in winter, and generating electricity.

Read Also https://ncertbookspdf.in/expert-detectives-class-7/

(7)  If the fire goes out of control it can be very dangerous.

(8) Huge areas of the forest are also destroyed and hundreds of people are killed or injured.

(9) It absorbs heat from the burning fuel and lowers the temperature.

(10) The blanket of water also cuts off the oxygen supply and extinguishes the fire.

Fire Friend and Foe Lesson 8

Fill in the blanks Fire Friend and Foe

Question 2: Fill in the blanks in the sentences given below with the words given in the box. You can use a word more than once. Fire Friend and Foe.

Fire is extinguished due to carbon

(i) Gandhiji’s life was devoted to justice and fairness.

(ii) Have you insured your house against __________?

(iii) Diamond is nothing but __________ in its pure form.

(iv) If you put too much coal in the fire, you will _________ it.

(v) Smoking is known as the leading __________ of heart disease.

(vi) When an aspiring writer asked if he should put some __________ in his stories, Somerset Maugham muttered, “No, the other way”.

(vii) She is a __________ copy of her mother.

(viii) It is often difficult to yawn when you hear a long speech on the value of time.

Answer:

(i) Gandhiji’s life was dedicated to justice and fairness.

(ii) Have you insured your house with fire?

(iii) Diamond is nothing but carbon in its pure form.

(iv) If you put too much coal in a fire, you will extinguish it.

(v) Smoking has been shown to be the main cause of heart disease.

(vi) When asked by an aspiring writer whether he should fire something in his stories, Somerset Maugham said, “No, on the other side”.

(vii) She is a carbon copy of her mother.

(viii) It is often difficult to yawn when you hear a long speech on the value of time.

Fire Friend and Foe Class 7

Question 3: One word is italicized in each sentence. Find the opposite in the box and fill in the blanks. Fire Friend and Foe.

Spending  Shut  destroy Subtract  Increase

Answer: 

(i) You were required to keep all the doors open, not shut.

(ii) PUPIL: What mark did I get in yesterday’s Maths test?

TEACHER: You got what you get when you add five and five and subtract ten from the total.

(iii) Run four kilometers a day to preserve your health. Run a lot more to destroy it.

(iv) If a doctor advises a lean and lanky patient to reduce his weight further, be sure he is doing it to

increase his income.

(v) The world is too much with us; late and soon. Getting and spending we lay waste our powers.

 

2 thoughts on “Fire Friend and Foe NCERT Solutions”

Leave a Comment

error: Content is protected !!