Class 8 History Chapter 1 Questions and Answers

Class 8 History Chapter 1

Class 8 History Chapter 1 Questions and Answers, Class 8 History Chapter 1 – How, When and Where History Book – Our Pasts-III contains solutions for exercises. NCERT solutions of exercises are provided, which will be useful for school exams as they are taken from NCERT textbooks. The NCERT solutions are easy and precise, which will align the preparation of school students with the questions asked in the exam. Class 8 History Chapter 1 Questions and Answers.

Class 8 History Chapter 1, NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 1, Solutions for Chapter 1, How, When, and Where are given below. Students should also check NCERT Solutions for Class 8 for other subjects.

Class 8 History Chapter 1 Questions and Answers

Question 1.

Class 8 History Chapter 1 State whether true or false:

(a) James Mill divided Indian history into three periods – Hindu, Muslim, Christian.

(b) Official documents help us understand what the people of the country think.

(c) The British thought surveys were important for effective administration.

Answer-

(a) False

(b) False

(c) True

 

Question 2. What is the problem with the chronology of Indian history presented by James Mill?

Answer-

The problem that James Mill presented with the periodization of Indian history is the superiority of the British over the Hindu and the Muslim. James Mill has placed Indian history in three periods – Hindu, Muslim and British, claiming that it was necessary to implement European manners, arts, institutions, and laws in India.

Several flaws in the ideas of James Mill are given below:

(a) He thought that all Asian societies were at a lower level of civilization than Europe.

(b) According to their history, before the British came to India, Hindu and Muslim autocrats ruled the country.

(C) Religious intolerance, caste taboos, and superstitions dominated social life before the British came to India.

NCERT Solutions for Class 8 Social Science History Chapter 1

Question 3. Why did the British preserve official documents?

Answer-

The British preserved the documents for the following reasons:

Any information or evidence of a decision can be read/used from protected documents.

The preserved documents reveal the progress made by the country in the past.

Can study notes and reports prepared in the past

Copies of them can be made and used in modern times.

The documents were helpful in understanding the social, economic, and history of the time.

 

Question 4. How will the information historians get from old newspapers be different from that found in police reports?

Answer-

The information printed in newspapers is usually influenced by the views and opinions of journalists, news editors, etc. But what historians find in police reports are usually true and realistic.

A police report is strictly confined to procedures and deals with record-keeping rather than making up a story. Journalism and reporting tools follow a different approach that can bring out the finer details about an event or event. Often police reports may contain or ignore information that does not directly serve the function of law enforcement.

 

Class 8 History Chapter 1 Extra Questions and Answers

Class 8 History Chapter 1 Very Short Answer Questions

Question 1. Can history be considered synonymous with dates only? Why or why not?

Answer- No, because many historical events can be the result of a long process.

 

Question 2. Name any four Governors-General of India.

Answer-

(1) Warren Hastings

(2) Lord Dalhousie

(3) Lord Curzon

(4) Irwin.

 

Question 3. Who is mainly described in the Indian history written by British historians?

Answer- The history written by him mainly describes the policies and actions of the Governors-General and Viceroys.

 

Question 4. Who was James Mill?

Answer- James Mill was a Scottish economist and political philosopher.

 

Question 5. Name the book written by James Mill.

Answer- A History of British India (History of British India).

 

Question 6. Into how many periods did James Mill divide Indian history? |

Answer- In three periods- (1) Hindu, (2) Muslim. and (3) British.

 

Question 7. What did Mill think about Asian societies?

Answer- Mill felt that all Asian societies were behind Europe in terms of civilization.

 

Question 8. Into how many periods have historians divided Indian history differently from the British?

Answer- In three periods- (1) Ancient period, (2) Medieval period, (3) Modern period.

 

Question 9. Mention any two important sources of colonial historiography of India.

Answer- (1) Government records prepared by the British Government.

(2) Biographies of important people.

 

Question 10. What information was collected from the census?

Answer- By census, information was collected about the number of people living in all the provinces of India, their caste, area, and occupation.

 

Question 11. Who are Khushnavis?

Answer- Khushanvis or calligraphy are people who write things very beautifully.

 

Question 12. What is considered the modern period in the West?

Answer- The modern period in the North-West is considered as the age of development of the forces of modernity like science, reason, democracy, emancipation, and equality.

 

Question 13. What don’t official records tell?

Answer- Official records do not reveal what other people in the country felt and what was behind their actions.

 

Question 14. Why do we try to divide history into different periods?

Answer- We do this to capture the features of a time, its central features as they appear to us.

 

Class 8 History Chapter 1 Short Answer Type Questions

Question 15. What is history? explain.

Answer-

(1) According to common understanding, history was considered synonymous with dates but only the study of dates. History is not the same.

(2) It is also a study of changes in society at different times.

(3) It is also related to how things were in the past and what changes have happened in them.

 

Question 16. On what kind of issues and questions have modern historians started writing?

Answer-

At present, historians are also writing on the following things-

(1) How did the people earn their livelihood.

(2) What did the people produce and what did they eat.

(3) How the cities were formed and how the markets spread.

(4) How the princely states behaved, how new ideas flourished and how the culture and society changed.

 

Question 17. While writing history or story, fragment it. Or why is it divided into chapters?

Answer-

(1) This is done so that there is some harmony in each chapter.

(2) With this, history or story can be easily understood. Can be remembered and remembered. (3) In this process only those events are emphasized which are helpful in presenting that history or story.

 

Question 18. Why is there an attempt to divide history into different periods?

Answer- Efforts are made to divide history into different periods so that the characteristics of anyone period or time period and its central elements can be understood. By dividing it into periods, the changes that occurred from one period to another were also known.

 

Question 19. What do historians call the colonial era?

Answer- During British rule, people did not have equality, freedom, or freedom, nor was it a period of economic growth and progress. Historians call this period the ‘colonial era’.

 

Question 20. What is Colonization?

Answer- When political, economic, social, and cultural changes (changes in basic beliefs, likes and dislikes and customs and methods, etc.) occur due to the domination of one country on another, then this process is called Colonization.

 

Question 21. What efforts did the British make to establish control over the economy of India?

Answer- (1) The British settled all their expenses. collected revenue for

(2) He bought the things he needed at a cheaper price.

(3) He got important crops cultivated here for export.

 

Question 22. What is the importance of archives?

Answer-

(1) Important documents are kept safe in these.

(2) In the archives we can see letters and memoranda that were sent from one branch of administration to another at the beginning of the nineteenth century.

(3) In these, we can see the notes and reports prepared by the district officers and the suggestions and instructions sent by the higher officials to the provincial officers.

 

Question 23. How were the copies of documents made?

Answer- Khushnavis or Callikhanavis used to make meticulous copies of documents. By the middle of the nineteenth century, due to the prevalence of printing technology, it was now used to make copies of documents.

Read Also 

NCERT Class 8th Science

NCERT Class 8th English

NCERT Class 8th Hindi 

NCERT Class 8th Sanskrit

History class 8 chapter 1

Class 8 History Chapter 1, To make learning easy and fun, the solutions here are designed in an interesting way to help the students understand the concepts easily. Class 8 History Chapter 1, All the questions in the textbook have been answered with utmost care. Students can refer to these NCERT Solutions for Class 8 History and get a better understanding of the concepts.

Our Past-III (History)

Chapter-1. how, when, and where

Class 8 History Chapter 1 Important point

(1) It is wrong to fix a date for processes that go on for a long time.

(2) There was a time when the details of war and big events were considered as history. Now historians have started writing about many other issues and other questions as well.

(3) The Scottish economist and political philosopher James Mill wrote a book titled ‘A History of British India’ in three large volumes in 1817. In this, he has divided Indian history into three periods – (1) Hindu, (2) Muslim, and (3) British.

(4) People did not have equality, freedom, or emancipation under British rule over India. Nor was it a period of economic growth and progress. Many historians refer to this era as the ‘colonial era’.

(5) Government records prepared by the British rule are a major source for historians.

(6) Khushnavis or Callikhanavis used to make fake copies of documents.

(7) The practice of survey also increased during colonial rule. Various types of surveys were conducted.

(8) Government official records do not reveal the opinion of other people or the public. For this People’s diaries, memoirs of pilgrimages and travelers, biographies, and newspapers were important.

 

 

 

 

Leave a Comment

error: Content is protected !!